menu sluit menu

Weldaad voor body and mind

Home » Behandelingen » Massages

Massage is één van de oudste geneeskundige behandelingen. 3000 jaar geleden kende men dit gebruik al in China, Egypte, Griekenland en Rome. Het is ook niet zo vreemd als je weet dat aanraaking een basis behoefte van een mens is (er zijn bewezen onderzoeken waaruit blijkt dat baby's die niet vaak genoeg of helemaal niet aangeraakt worden zich niet goed ontwikkelen en zelfs zouden kunnen sterven).  Kinderen in zorginstellingen die niet of nauwelijks worden aangeraakt, kunnen een verstoorde spijsvertering krijgen waardoor ze te dun worden, ook al krijgen ze genoeg te eten. Andersom komen te vroeg geboren baby’s vaak sneller aan als ze heel lichtjes gemasseerd worden. Deze babymassages worden inmiddels door veel massagetherapeuten aangeboden, maar ook ouders kunnen de kunst van de babymassage leren.)

Aanraking is een middel, dat ons aardig maakt. Het zorgt ervoor dat we ons tevreden en rustig voelen, en dat we meer behoefte hebben aan gezelligheid en contact. Het smeedt een band tussen moeders en hun kinderen en het verzacht pijn. Bij langdurig gebruik gaan we ervan groeien en er zelfs beter van leren. Het laat onze bloeddruk dalen en we ervaren minder stress. We krijgen een blozende huid en effectievere spijsvertering, betere doorbloeding etc.

Onze huid is niet alleen het grootste, maar ook een van de gevoeligste organen van ons lichaam. Het vertelt ons of het koud of warm is, of we gespannen zijn en of we gezond zijn. Het maakt onderscheid tussen een handdruk van een collega en een subtiele aanraking van een geliefde, tussen de gewenste knuffel van een familielid en de onwelkome aanraking van een vreemde.

 

In Europa was massage nauwelijks bekend. Pas in de 19de eeuw werd de Zweedse massage ontwikkeld. Deze massage werdt opgebouwd aan de hand van kennis van gymnastiek en fysiologie en met elementen uit de Chinese, Egyptische, Griekse en Romeinse technieken. Pas daarna ontstonden in Europa instituten en kuuroorden die massage op hun programma hadden staan. 

 

Massage bezorgt buiten een ontspannen gevoel positive fysiologische effecten.

Het werkt in de eerste plaats gunstig op de zenuwreceptoren in de huid. Gestimuleerd door de ritmische massagebeweging, zenden de zenuwreceptoren impulsen naar het centrale zenuwstelsel vanwaar er dan ontspanningsimpulsen naar de spieren worden teruggestuurd(algeheel ontspanningsgevoel) Een bepaalde massagebeweging, effleurage of schudden, heeft een kalmerend effect op de zenuwuiteinden.

 

Massage is ook goed voor de bloedsomloop.

De haarvaten onder de huid gaan verwijden bij diverse strijkbewegingen zodat de doorbloeding toeneemt (mooiere, stralende huid, betere afvoer van de afvalstoffen, productie van hormonen, tovoer van zuurstof en voedingstoffen) Door dat  men in een aantal gevallen naar het hart toe masseert, wordt de toevoer van zuurstofarm bloed uit de spieren naar het hart en de longen versneld en zuurstof  wordt sneller opgenomen.
De verhoogde doorbloeding die dank zij de massage optreedt, veroorzaakt bovendien een tijdelijke bloeddrukverlaging. Het kan eveneens leiden tot een verlaging van de hartslag (ontspanning, kalmering)

 

Massage bevordert eveneens de lymfewerking.

(Lymfe is de kleurloze vloeistof die eiwitten en andere stoffen uit het bloed naar de spieren, weefsels en botten brengt en afbraakprodukten terugvoert.) De verbeterde lymfewerking zorgt dat er geen vochtophopingen optreden.(verlichting bij opgezette benen, voeten, handen)

 

Het spierstelsel vindt op diverse manieren baat bij massage.

Allereerst laat het spieren rekken en ontspannen, maakt ze soepeler en vergroot zo de bewegingsuitslag.

Verder helpt massage bij het herstel van geblesseerde spieren, door ze mechanisch van het stofwisselingsafbraakprodukt melkzuur te ontdoen(verlichting van de spierpijn)

Er zijn aanwijzigingen dat massage gunstig kan zijn voor het skelet. Toen men bij een bepaald experiment het gebied rond botfracturen ging masseren, werd daar aanzienlijk meer stikstof, zwavel en fosfor vastgehouden, stoffen noodzakelijk voor de genezing van beschadigde weefsels.

De voornaamste massage effecten;

  • brengt fysische en psychische ontspanning
  • verbetert de bloedsomloop( tovoer van zuurstof, mooie doorbloede huid, energie, tovoer van voedingsstofen)
  • versnelt  transport van zuurstofarm bloed naar het hart, zodat zuurstof  wordt sneller opgenomen in de longen en de spieren weer voorzien worden van  nieuwe energie 
  • afvoer van afvalstoffen (onder anderen melkzuur)
  • vermindering van spierpijn
  • versnelt en bevoordeeld herstel van spieren
  • bevoordeeld productie van verschillende hormonen en enzymen zoals:

 endorfine- het lichaamseigen morfine die werkt pijnstillend en kan voor een euforisch , blij gevoel zorgen ook weleens gelukshormoon genoemd; goed voor je gemoedstoestand, maar ook het immunsysteem

dopamine- het actiehormoon dat zorgt dat je je goed en zelfverzekerd voelt. Het is ook een hormooon dat voor de sympthomen zorgt die horen bij verliefdheid , en het stimuleert seksuele energie.Dopamine is goed voor je immuunsysteem.

histamine- deze stof speelt een rol in het maag-darmkanaal, fungeert als neurotransmitter in het centrale zenuwstelsel en heeft een functie in het afweersysteem. Histamine reguleert onder andere de slaapprocessen, een verwijding van de bloedvaten veroorzaakt vaardoor bloed sneller kan stromen.

oxytocine- dit hormoon komt vrij wanneer je je verbonden en gesteund voelt (aanraaking is een basis behoefte van een mens). Het heeft een kalmerend en stressverlagende werking en zorgt voor gevoelens van verbondenheid veiligheid.Oxytocine wordt ook wel het hormoon van onthasting, genezing en verbondenheid genoemd.Oxytocine staat vooral bekend als een mamahormoon. Het komt vrij tijdens een bevalling en is verantwoordelijk voor het toeschieten van moedermelk als een baby wil drinken.Wie veel oxytocine produceert, ontspant zich en geniet van ‘vrouwelijke’ eigenschappen als rust en verbondenheid.

 Contact

Schrijverskwartier 67
1967 JH Heemskerk
Email: [email protected]
Telefoon: 0251-200233
Mobiel: 06-41633948
Kvk: 58641343

Bankrek.nr.: NL46ABNA0567339831

Bank: ABN-AMRO

Social media: